Vajcia, ako ich nepoznáte

Veľká noc je predo dvermi a vonku to vôbec nevyzerá na jar. Špinavé snehové mapy a chilli vetrík sú nezvyčajní spoločníci na toto ročné obdobie. Interiéry už sviatočne dekorované snáď máte, preto Vám ponúkame náhľad, akou inšpiráciou vie byť symbol jari a znovuzrodenia pre dizajnérov. Užite si voľné dni, dievčatám želáme veľa driečnych kúpačov a chlapcom po vajci.

Happy Easter!

Sexizlato

V týchto dňoch sa inšpirujeme orientálnymi vzormi, farbami a možnosťou použitia rôznych materiálov v púštnych krajinách. Je mnoho prvkov a tvarov, ktoré  sú v moslimských krajinách šteklivé či tabuizované, jemná erotika je však v niektorých krajinách tolerovaná. Po prívlastku ‘sexi’ totiž toto zlatníctvo z Kuvajtu úplne dychčí, no veď posúďte sami.

Skvelí pomocníci z kuchyne

Čo musíte vedieť pred dizajnom kuchyne
Kuchynský dizajn sa neustále vyvíja. Súčasný pohľad predstavuje kuchyňu ako multifunkčný priestor, ktorému sa prikladá dôležitosť ako nikdy predtým. Moderná kuchyňa už neslúži iba na varenie a umývanie riadu, ale rodina môže túto miestnosť využívať na spoločenskú zábavu, oddych, čítanie, domáce úlohy či sledovanie televízie. Je preto nevyhnutné, aby projekt interiéru detailne špecifikoval kuchyňu už vo fáze hrubej stavby. Poloha napájacích bodov, ovládačov a elektrických zásuviek, napájanie digestora a osvetlenie jednotlivých zón sú otázky, ktoré sa pri realizácií naliehavo dostavia. Typový a rozmerový výber spotrebičov je z pohľadu budúcej funkcie kuchyne prvoradý. Materiál a farebnosť spotrebičov sa určí v náväznosti na kuchynský dizajn.

Myslite na dizajn, potom na trendy
Samozrejme, pri návrhu modernej kuchyne sa oplatí poznať trendy a nové technológie. Hlavným určovateľom pri výbere kuchyne je však kuchynský dizajn v konkrétnom priestore. Funkčnosť, praktická súslednosť jednotlivých kuchynských zón, čisté línie, efektívne využitie denného svetla a príjemné materiály sú najdôležitejšie zásady kuchynského dizajnu, ktoré vplývajú na plnohodnotný účel novej kuchyne. Cez svoju vizuálnu formu sa prirodzene napája na ostatné miestnosti a vytvára tak zázemie pre rušnú prevádzku v domácnosti. Moderná kuchyňa sa zvyčajne vybavuje spotrebičmi od jedného výrobcu, kde je predpoklad výberu z jednej dizajnovej série, čo nemusí platiť pre spotrebiče, ktoré nie sú na pohľad viditeľné.

Inovatívne technológie tvoria trendy
Integrované spotrebiče v kuchynskej linke sú neodmysliteľnou súčasťou moderného a aktívneho životného štýlu. Klienti sú zvyknutí používať dotykovú technológiu či pamäťové predvoľby v každodennom živote a tento trend sa objavuje už aj v kuchyni. Najväčšou výzvou pre výrobcov spotrebičov je začlenie novej technológie do zariadení, čo pramení v dopyte po high-tech prístrojoch. Dynamický posun vo svete spotrebičov je cenová dostupnosť inovatívnych zariadení aj pre bežného spotrebiteľa. V kuchynskom dizajne tiež cítiť spojenie konzumného a aktívneho životného štýlu. Výber je aj tu veľký a náročný.

Prakticky a eklekticky
Plnohodnotná a funkčná kuchyňa musí byť udržateľná aspoň 10-15 rokov. Za najnovší trend sa považuje indukčné varenie, ktoré je rýchlejšie, má možnosť okamžitej regulácie teploty a je energeticky úspornejšie než tradičné na elektrickom sporáku. Do popredia sa dostáva i varenie parou, čo je rýchly a jednoduchý spôsob ako udržať dôležité živiny a výnimočné chute v jedle. Intuitívne dotykové panely sa stávajú súčasťou jednotlivých spotrebičov a výrobcovia sa snažia zakomponovať dizajn a štýl high-tech dômyselných prístrojov ako je to pri dotykových telefónoch alebo tabletoch. Predné panely moderných spotrebičov sú vytvárané z bieleho skla, naopak čierne sklené panely s matným povrchom odolné voči otlačkom prstov sú dramatickým a luxusným dizajnovým prvkom kuchyne. Nerezové spotrebiče na trhu stále dominujú a u klientov pretrvávajú na popularite. Dodávajú kuchyni profesionálny vzhľad, pocit čistoty a novoty. Z pohľadu ergonómie sú myčky riadu, rúry, vinotéky, výrobníky ľadu zabudované vyšsie od podlahy, čo zabezpečí pohodlný prístup a manipuláciu. Integrované spotrebiče aj voľne stojace modely sa vyrábajú už aj v nových, väčších moduloch, znižujú spotrebu energie a vody, a ponúkajú rôzne inovatívne funkcie pre jednoduchý a rýchly spôsob komunikácie. V modernej minimalistickej kuchyni sa môže prejavovať eklektický štýl v podobe voľne stojacej retro chladničky alebo malého domáceho spotrebiča či iných interiérových prvkov a doplnkov. Digestor okrem svojej primárnej funkcie dokáže dekorovať priestor svojim tvarom, detailami a materiálom. Rovnako môže pôsobiť ako nástenné sochárske dielo alebo luster nad centrálnym kuchynským ostrovom. V skutočnosti sú dnešné spotrebiče múdrejšie, rýchlejšie a efektívnejšie a držia krok s náročnými požiadavkami užívateľov.

 

Nábytok a bývanie 2013 a prvé slnečné, trošku štrbavé, lúče

dizajn dvere

Prinášame čerstvé info z výstavy Nábytok a bývanie 2013 v Nitre ako aj pár tipov, čo sa oplatí vidieť. Napríklad, fotogenické Fórum dizajnu je jedna z mála šancí, kde je možné vzhliadnuť tvorbu mladých dizajnérov na komerčnej akcii. A majú tam skvelé kúsky a inšpirácie. Výstava potrvá do 10.3.2013 a s parkovaním to bude zdĺhavé, avšak ak sa zadarí, slušne organizované ako po ostatné roky. K nahliadnutiu nižšie je aj horúca pikoška, ktorá sa vidieť proste musí. Uhádnete, ktorá to je?

Vajcové a labutie kreslo, prosím

Občas je fajn, keď rodičia odradia svoje ratolesti od pôvodných úmyslov. Arne Jacobsen bol totiž povzbudený svojim otcom, aby sa z tuctového výtvarníka stal uznávaný dánsky architekt. Dnes ho skôr poznáme ako dizajnéra nábytku, sám však pomenovanie dizajnér neuznával. Snáď titul interiérový architekt by ho neurazil, keďže vedecký odbor interiérovej architektúry sa začal rozvíjať až v druhej polovici minulého storočia a dodnes mnohým architektom uniká jeho dôležitosť. Arne zo svojich skúseností s vnútorným priestorom manipuloval so samotným interiérovým objemom a povrchovými úpravami. Arne ako ultra moderne zmýšľajúci intelektuál čerpal z aspektov enviromentálnej psychológie, produktového dizajnu a architektúry.

V 50-tych rokoch 20.storočia dostal Arne Jacobsen príležitosť  navrhnúť SAS Royal – prvý ‘dizajnový hotel’ na svete, aspoň tak sa tomu dnes hovorí. A nadizajnoval úplne všetko; od budovy hotela cez nábytok, kompletné interiérové zariadenie, až po príbory, popolníky a darčekové predmety v suvenír shope.  Aj slávna Egg Chair a Swan Chair uzreli svetlo sveta len vďaka tomuto projektu. Dodnes sa zachoval mikrokozmos majstrovského diela Arne Jacobsena – izba 606 s pôvodným originálnym vybavením a cenou cca 700Eur za noc. Ak ešte nemáte plány na víkend, Dánsko sa oplatí navštíviť. Vyspelosť spoločnosti a chápanie dizajnu ako neoddeliteľnej súčasti bytia vanie ulicami.

photo via phaidon